ADVENTSHÄLSNING FRÅN TRÄGÅRDH MED GLÖGGRECEPT

Trägårdh har som tradition att bjuda in kollegor och bekanta i branschen till ett årligt julfirande med glögg och lussebullar. I år är det inte möjligt på grund av rådande pandemi. Vi har därför istället valt att bjuda in kocken Jan Boris-Möller till vårt kontor för att laga mat och dryck med oss och er under några tillfällen i jul. Ni kommer att få ta del av julens bästa recept i fyra filmade avsnitt. Idag inleder vi med ett välsmakande glöggrecept!

 

Vad händer annars på Trägårdh

Liksom för många andra, har vi fått anpassa vår verksamhet på många olika sätt. Teams, Zoom och Google Meet har blivit vår vardag. Detta fungerar alldeles utmärkt även om inget ersätter det personliga mötet och vi ser väldigt mycket fram emot att träffa er alla igen.

Verksamheten pågår dock för fullt inom samtliga våra rättsområden. Vi ser, glädjande nog, att våra klienter fortsätter  göra affärer och att många verksamheter, trots omständigheterna, klarar sig bra och att vissa har väldigt mycket att stå i. Spännande avtalsförhandlingar och biträde vid olika typer av affärsuppgörelser, vid investeringar och vid bolagsetableringar fyller våra arbetsdagar även om vi också sett behovet av ökad rådgivning åt företag i kris.

Det är vår förhoppning att vi – och våra klienter – nu får avsluta 2020 på bästa tänkbara sätt. Så, låt ta del av denna video och tillaga den här fantastiska glöggen i helgen för att inleda årets sista månad med hopp och julstämning. Vi önskar er en fin första advent!

 

 

Glöggrecept

Här följer Jan Boris-Möllers recept på en välsmakande glögg till jul

Glögg lär komma från ”glödga” i och med att man bränner socker ner i vin, vilket jag ser som en ganska långsökt förklaring. Eftersom mycket som har med nordisk jul att göra kommer från Tyskland ligger nog Glühwein närmare som ”grund” till vår Glögg. I den är det inte närmelsevis den mängd socker som vi svenskar vill ha. Här är två varianter på Glögg, en vit och en röd. Sötman kan du själv reglera.

 

Detta ger 1 liter ljus glögg

1 fl. vitt vin (av enklare sort)

1 dl ljus rom

1 dl calvados eller grappa

1½ dl strösocker

Skalet från en halv apelsin

10 kryddnejlikor

10 kryddpepparkorn

 

Detta ger 1 liter mörk glögg

I fl. rött vin (av enklare sort)

1 dl cognac

1 dl portvin

1½ dl råsocker eller brun farin

1 tsk krossad kardemumma

4 st stjärnanis

3 bitar kanel

 

Så här gör du:

Börja med att ha en ren tomflaska på ca 1 liter, redo med tratt och sil. I flaskan kan du nu stoppa ner lite av kryddorna.

Värm hälften av vinet i en kastrull, tills det blir ca 60 grader (ska helst inte koka). Detta för att sockret skall lösa sig helt, samt att kryddorna skall frigöra sina dofter till alkoholen och sockret.

Häll i de krossade kryddorna och socker i kastrullen. Ta bort vinet från värmen och rör runt tills att du inte ser några sockerkristaller i mitten. Häll nu i övrig sprit samt resten av vinet ner i din tomma flaska.

Till sist häller du i det varma vinet med kryddorna, genom silen ner i flaska, på med korken och skaka så att allt blandas. Nu är den klar, men den kommer bli bättre och bättre med tiden då kryddorna lakar ur sig.

När det är dags att servera denna fantastiska dryck så är vi åter i värmandets problematik. Häll inte ner innehållet i en kastrull och elda på för kung och fosterland utan sätt din flaska i en kastrull med 5 cm vatten. Värm upp vattnet långsamt och efter ca 15 min är allt i flaskan varmt.

När det är dags att servera, öppna flaskan, servera och stäng korken. Nu tappar du inga dofter i onödan och framför allt tappar du ingen dyr alkohol. Skulle du värma flera flaskor men bara en är nyttjad, så gör det inget. Bara att sätta tillbaka dina flaskor i vinkällaren och värma på vid nästa tillfälle.

Vill du kunna servera denna glögg alkoholfri så glöm det. Du kan förvisso koka bort 98% av alkoholen men räkna med att det är lite kvar (ungefär som i en lättöl) men helt alkoholfri går inte. Då får du köpa alkoholfri glögg i affären och krydda upp den lite extra som ovan.

Kort fakta om Trägårdh

Trägårdh Advokatbyrå har kontor i Malmö och i Lund. Advokatbyråns huvudsakliga kompetensområden är företagsrekonstruktioner och konkurser, fastigheter, bolagsrätt, arbetsrätt och tvistelösning.