ADVENTSHÄLSNING FRÅN TRÄGÅRDH – JULRECEPT, KÖTTBULLAR

Jan Boris-Möller lagar köttbullar på lammfärs med spännande kryddning hos Trägårdh

Vi är säkra på att ni som följer Trägårdh på hemsidan och i sociala media vid detta laget med spänning ser fram emot veckans adventshälsning från Trägårdhs kontor!

I dagens avsnitt (avsnitt 3 av 4) tillagas ett absolut måste till julbordet  – nämligen köttbullar! I detta fall har kocken Jan Boris-Möller valt att visa oss hur han tillagar sina smakrika lammköttbullar, gjorda på lammfärs och med smaksättning av ingefära, färsk koriander, kryddpeppar, dijonsenap och annat gott. För er som missat avsnitt 1 och 2 – klicka genast vidare för att läsa och se recepten på bästa julglöggen (länk här) och den (o)traditionella gravade laxen (länk här).

 

Vad händer annars på Trägårdh

Även om det mesta i dagsläget sker digitalt har vi haft några spännande möten under hösten. I början av november månad var Helena Olenmark Malmström vid Trägårdh inbjuden att föreläsa inom arbetsrätt på HR-Forum i Helsingborg, Malmö och Stockholm på temat ”Den moderniserade arbetsrätten och dess kärnfrågor”. Bland annat pratade vi då om LAS-utredningen som presenterades i våras och som orsakat så stor oro bland arbetsmarknadens parter och i politiken samt vilka förändringar som är att förvänta.

Trägårdh har även genom Robert Gerdin och Joakim Petersson återigen medverkat på fördjupningsterminen ”Kredit, Säkerhet och Exekution” på juristprogrammet vid Lunds Universitet. Robert och Joakim har tillsammans med Patrik Lindskoug bl.a. undervisat om eget kapital och ansvarsregler i aktiebolag, företagshypotek och återvinning i konkurs. Både Robert och Joakim jobbar med insolvensrätt hos Trägårdh och hanterar dagligen mängder av liknande juridiska frågeställningar som uppkommer vid konkurs eller rekonstruktion

Därutöver pågår vårt engagemang i Öresunddirektbusiness, vilket vi skrev mer om i detta inlägg. Trägårdh ingår i expertpanelen som besvarar allmänna frågor från företag i Danmark som önskar etablera sig i Sverige eller har frågor om svensk rätt, bland annat bolagsrätt och arbetsrätt. Naturligtvis kan även svenska bolag ta del av denna information och en rad duktiga rådgivare svarar på motsvarande frågor om danska förhållanden och dansk rätt. Det finns dessutom en hel del matnyttig information från myndigheter på Öresunddirektbusiness hemsida (rörande svenska förhållanden här och danska här).

I januari kommer Trägårdh, genom Ola Sellert medverka på eventet Framtidens Advokatbyrå. Här kan ni läsa mer om detta och klicka er vidare till anmälan (länk).

Detta är några av höstens möten och planerade event med kollegor, potentiella klienter och framtida medarbetare. Vi ser mycket fram emot liknande engagemang under våren. Nu – över till Jan Boris-Möllers köttbullar!

Här följer Jan Boris-Möllers recept på smakrika köttbullar gjorda av lammfärs till julbordet!

Lammköttbullar (ca. 30 st)

Att göra köttbullar är oftast inga svårigheter. Dock finns det många recept på dylika där det ingår ingredienser som inte borde vara med, som ägg och ströbröd, och jag skall förklara varför.

Förr i tiden kunde man inte mala våta produkter, utan endast torra. På 1600-talets slut kom köttkvarnen, vilket var en revolution för köken. Innan dess hade man kokt köttet i någon timme eller två, sedan låtit det rinna av, lagt det i en stenmortel och bankat sönder alla muskeltrådar i morteln. Nu var köttet ”malet”, men alla proteiner var ju sönderkokta, så det gällda att hitta nya att tillsätta. De fanns hos ägget, för alla vet att ägg blir hårt när det blir varmt. Nu rörde man ner hela ägg i den sönderkokta och bankade köttmassan. Dock innehåller ägg nästan 90 % vatten, så smeten blev väldigt lös. För att råda bot på detta tillsatte man torkat bröd som sög upp vätskan så att smeten nu blev smidigare och inte så lös.

I och med att vi idag kan mala färskt kött, och inte behöver koka köttet först som förr, så har vi ju alla proteiner kvar i köttet. Men fortfarande lägger vi i ägg, och inte minst ströbröd! Detta behövs inte. Det sämsta är om man dessutom först blötlägger ströbrödet, för att sedan lägga det i köttfärsen. Då har ströbrödet ju ingen funktion alls. Många tillsätter ägg i tron att färsen skall binda ihop bättre. Det gör den inte, utan det är hur mycket du blandar färsen (bearbetar den) som har betydligt större effekt. Så från och med nu behöver du inga ägg eller ströbröd i dina färsrätter, om du nu inte tycker att det är himla gott, och det är därför du har i det.

Ett annat problem som kan uppstå är när man rör ner rå hackad lök i smeten. Nackdelen med detta är att när köttbullen blir varm så krymper löken och då har du för stora lökbitar i smeten, vilket innebär en risk för att köttbullen går sönder. Så ska du ha lök i köttbullssmeten så försök att hacka den väldigt smått eller koka (förvälla) eller steka löken innan du lägger den i smeten, för då har den ju redan krympt.

Med bakgrund i detta tänkte jag att du skulle få ett modernt recept där många kanske höjer på ögonbrynen eftersom jag kokar köttbullarna först. Detta gör jag för att du skall få helt runda köttbullar. För i med att du lägger köttbullarna i vatten, så hamnar de i tyngdlöshet, varpå dina vackert rullade bullar nu förblir runda. De bryr sig nämligen inte om ifall du kokar dem först och sedan steker dem eller steker först och sedan kokar.

 

600 g lammfärs (inte för fet)

2 msk senap (stark till vuxna, kanske söt till barnköttbullar)

2 msk bostongurka

1 msk salt

2–4 tsk vitpeppar

1 tsk mald kryddpeppar

I msk riven färsk ingefära

4 msk färsk koriander (hackad)

2 pressade vitlöksklyftor

3 dl mjölk (eller grädde om du har väldigt mager färs) eller något laktosfritt alternativ

 

Så här gör du

Blanda ner vitlöken och kryddorna i detta fall kryddpeppar, vitpeppar, salt, ingefära och hackad färsk koriander (här kan du tillsätta din favoritkrydda om du vill), Bostongurka, samt senap. Tillsätt mjölken och ta halva mängden först. Blanda runt, gärna med handen, den är bäst på detta. Är du orolig för din hygien eller att du ska bli kletig om handen så ta på dig en engångshandske. Nu börjar smeten tjockna, då tar du i resten av mjölken. Är smeten lite lös, rör då i den ett tag till. Är den för tjock tillsätter du lite mer mjölk (detta beror på hur mycket fett du har i färsen från början). Färsen skall vara så lös att du precis kan rulla köttbullar av den.

Nu tar du en stor kastrull med kallt vatten tvättar dina händer noga eller tar på dig ett par engångshandskar och börjar rulla bullar i önskad storlek. Försök att göra dem så lika i storlek som möjligt. Detta för att de då får samma tillagningstid.

När alla köttbullar är rullade sätter du kastrullen på spisen med ca 70% värme. Nu kan du lugnt diska av alla detaljer medan bullarna sakta men säkert blir varmare och varmare. När köttbullarna blir varma på detta sätt börjar köttbullarna tappa vatten eftersom värmen får köttproteinerna att dra ihop sig och i med att de tappar vattnet blir de lättare och lättare. Till slut flyter de upp och lägger sig på ytan. Detta tar ca 10 min och det är viktigt att vattnet inte kokar.

När de flesta bullarna har flutit upp kan du ta kastrullen från värmen och istället sätta ett stekjärn på dess plats, i med en klick smör. När smöret börjar få färg lyfter du bara upp köttbullarna från grytan, låt dem rinna av lite, eller lägg dem på en handduk, innan du lägger dem i stekpannan. Därefter kan du steka helt runda köttbullar (lite beroende på hur duktig du varit på att rulla dem och hur mycket fett som fanns i färsen).

De köttbullar du inte behöver just nu lägger du med fördel i en plastpåse, direkt från kastrullen, knyter åt, lägg dem i kallt vatten och när de har svalnat, ner i frysen för kommande behov.

 

 

 

Kort fakta om Trägårdh

Trägårdh Advokatbyrå har kontor i Malmö och i Lund. Advokatbyråns huvudsakliga kompetensområden är företagsrekonstruktioner och konkurser, fastigheter, bolagsrätt, arbetsrätt och tvistelösning.