ADVENTSHÄLSNING FRÅN TRÄGÅRDH – JULRECEPT, LAX

Jan Boris-Möller lagar sushigravad lax till jul hos Trägårdh

Det närmar sig jul och förutom listorna på julklappar till tomten är det nu många som börjar skriva listor på ingredienser och maträtter till julbordet. Vi tänkte hjälpa er med lite inspiration och har bjudit in kocken Jan Boris-Möller till vårt kontor för matlagning med oss. Ni kommer att få ta del av några av julens bästa recept i fyra filmade avsnitt.

I dagens avsnitt (avsnitt 2 av 4) tillagas gravad lax till julbordet på ett lite otraditionellt sätt, nämligen som sushigravad lax, d.v.s. med en lage bestående av asiatiska smaker. Spännande tycker vi!

 

Vad händer annars på Trägårdh

Under december månad har vi ofta väldigt mycket att göra. Det är mycket som ska ordnas med hos våra klienter inför årsskiftet, vilket innebär att även vi har en hel del att stå i. Men vi bedriver inte bara arbete som rör våra klienters vardag utan vi har även en hel del spännande som pågår i vår egen vardag rörande advokatbyråns verksamhet.

Under hösten har vi tillsatt en hållbarhetsgrupp som kommer att sammanställa det hållbarhetsarbete vi på Trägårdh bedriver varje dag – för det är en hel del. För vår del handlar hållbarhetsarbetet kanske inte främst om frågor som berör världshaven, vilket kanske receptet på gravad lax närmst för tankarna in på. Vi har andra utmaningar som vi arbetar bättre med och något av det viktigaste vi gör är att stötta projekt som uppmanar och inspirerar till utbildning för alla oavsett uppväxtförhållande. Visste ni att god utbildning åt alla är ett av de globala målen på FN:s Agenda 2030?

Som en del i vårt hållbarhetsarbete på detta område föreläser vi regelbundet för barn och ungdomar från årskurs 5 till slutet av gymnasiet. Men vårt engagemang slutar inte där. Vi följer dessa barn och ungdomar även genom universitetsstudierna, som gästföreläsare på universitetet, och/eller som bollplank i olika nätverk som stöttar nystartsbolag eller bolag som behöver hjälp att ta nästa kliv i sin utveckling. Håll utkik på vår hemsida för mer information om vårt hållbarhetsarbete under nästa år!

Nu går vi över till att laga gravad lax – och tänk gärna på att köpa lax eller annan fisk till julbordet som är miljömärkt eller klimatcertifierad (håll t.ex. utkik efter märkningar såsom MSC, ASC, KRAV eller IP Sigill för fisk uppfödd på land)!

 

 

Lax – sushigravad 

Här följer Jan Boris-Möllers recept på en välsmakande sushigravad lax

1,0–1,2 kg putsad laxsida med skinn. Ta gärna bort en bit av buken, samt 10–12 cm av ändbiten, så att du får en jämnstor lite fyrkantigare laxfilé.
7 liters plastpåsar brukar fungera utmärkt.
3 msk salt
4 msk strösocker
½ dl riven färsk ingefära
1 msk rivet limeskal
Saften från en lime
1 dl sushisoja (typ Kikkoman)
1 tsk wasabi (färdig från tub)

Såhär gör du

Lägg alla ingredienser direkt i plastpåsen. Samla ihop påsen, med lite luft i och skaka runt så allt blandas väl. Om laxen är tjock så perforera skinnet lätt med en kniv, detta för att saltet/sockret i gravningen även ska kunna komma in i laxköttet från det hållet. Lägg laxfilén i plastpåsen och pressa ut så mycket luft som möjligt. Den sista luften försöker du suga ut, så det blir lite som en vacuumförpackning. Knyt ihop den. Låt den nu ligga i påsen i tre dagar med skinnsidan upp.

Snitta upp påsen, och spara ½ dl av lagen i en skål. Ta upp laxen och torka av den på skinnsidan. Skär upp i tunna skivor. Vill du ha en kraftigare smak så pensla lite av lagen du sparat på de uppskurna laxskivorna.

Har du bra hygien när du handskas med laxen och tex använder engångshandskar, håller sig denna ca sju dagar i kylen (efter att du har tagit ut den ur plastpåsen). Detta är viktigt just när du packar upp laxen vid varje tillfälle i samband med att den ska skivas upp. Vet du att den ska serveras vid 3 tillfälle, så kan du skära upp hela laxen på en gång och lägga det i 3 olika förpackningar, så blir det inget handhavande mellan tillfällena.

 

Kort fakta om Trägårdh

Trägårdh Advokatbyrå har kontor i Malmö och i Lund. Advokatbyråns huvudsakliga kompetensområden är företagsrekonstruktioner och konkurser, fastigheter, bolagsrätt, arbetsrätt och tvistelösning.