ADVENTSHÄLSNING FRÅN TRÄGÅRDH – JULRECEPT, MANDELMUSSLOR

Jan Boris-Möller lagar mandelmusslor – julbordets dessertklassiker – hos Trägårdh

Det närmar sig jul och i den sista adventshälsningen från Trägårdhs kontor (avsnitt 4 av 4) har vi kommit till julens mest klassiska dessert  – nämligen mandelmusslor! Några av oss avslutar julbordet med denna gräddfyllda rätt medan andra dukar fram mandelmusslor redan till Kalle Anka. Hur gör du?

Jan Boris-Möller ger i videon och receptet här under tips på hur du får till en bra mandelsmak i dina mandelmusslor och hur du får mandelmusslorna att lossna från formarna. För er som missat våra julhälsningar i avsnitt 1 -3, klicka genast vidare för att läsa och se recepten på bästa julglöggen (länk här), den (o)traditionella gravade laxen (länk här) och lammköttbullarna (länk här).

Vad händer annars på Trägårdh

Nu närmar det sig jul även hos Trägårdh. Vi är i full fart med att avsluta de ärenden som ska avslutas innan årsskiftet samtidigt som det kommer in nya ärenden, vissa som man insett brådskar för att man vill att allt ska vara klart inför 2021. Däremellan försöker vi hinna med att samtala med varandra över en pepparkaka, ofta på distans, för att önska varandra God Jul.

I år valde vi att stötta Barncancerfonden. Varje dag drabbas ett barn av cancer. Men det finns hopp. Fler barn än någonsin överlever cancer och vi vill gärna bidra till att ännu fler barn gör det framöver.

Med detta avslutar vi vår serie julhälsningar med en varm önskan om en riktigt God Jul till er alla, från oss alla på Trägårdh!

Här följer Jan Boris-Möllers recept på mandelmusslor – dessutom med tips på hur du får en bra mandelsmak på mandelmusslorna och hur du får dem att lossna från formarna!

Mandelmusslor (ca. 20-25 st)

Mandelmusslor är en klassiker på det svenska julbordet, men att tillaga mandelmusslor är ett stort problem för många. Vissa har svårt att få dem att lossna från sina formar, andra får inte ut dom hela, osv, osv. Personligen tycker jag att kvaliteten på mandeln har blivit sämre, särskilt den som är färdigskalad eller färdigmald. Dessa typer av mandel smakar inte mandel överhuvudtaget. Skall man lyckas få en viss mandelsmak i sin mandelmussla är det bara två alternativ som står till buds, köpa högkvalitativ mandel som skållas och skalas själv eller köpa bra mandelmassa. Jag har valt det sistnämnda alternativet i mitt recept till mandelmusslorna idag.

Såhär gör du

Jag jobbar med min matberedare, denna fantastiska maskin! Ställ behållaren på en digital våg.

Lägg i,

100 gram mandelmassa

140 gram vetemjöl

60 gram smör. (Ju mer smör du har i desto mjukare blir kakan. Det får också kakan att glida ner från kanten.)

1 helt ägg

40 gram florsocker (ca ½ dl)

30 gram mandellikör (ca 4 msk)

Kör allt i matberedaren och blanda till en slät deg. Skrapa all deg ur behållaren. Detta kan du göra flera dagar innan du ska tillaga mandelmusslorna om du vill och förvara degen i kylen, då det blir lite mindre kletigt att jobba med kall deg.

Ta lite deg i en form för mandelmusslor, och modellera ut degen i alla kanter på formen, skrapa av kanterna, så att de blir släta. Tryck sedan lite extra från botten upp mot kanterna så att degen ”sticker” upp ca 3–4 mm ovanför kanten. Om du tycker att degen är för klibbig, doppa fingret i lite kallt vatten, så går det lättare. Försök få smeten jämntjock i formen.

Ställ formarna med dina mandelmusslor på en plåt och fortsätt med så många formar du har. Ställ formarna kallt, så att smöret stelnar om du har jobbat med en rumsvarm deg. Därefter sätter du in plåten med formarna i ugnen och bakar av dem på 180 grader tills de har fått lite färg, vilket bör ta ca. 8–10 min. Ta ut dem från ugnen och låt vila något. Sedan är det bara att vända och lätt som en plätt ramlar de ur sina formar, i alla fall hemma hos mig. Har de fastnat högst upp på kanten så knacka på formen lite i vinkel mot en skärbräda. Har mandelmusslorna bränt fast uppe på kanten av formen så skrapa bort det fastbrända med en kniv. Om mandelmusslorna fortfarande inte skulle lossna för dig är sista utvägen att ta en spetsig kniv och sticka ner den i vartannat veck uppe på formen.

Mandelmusslor serveras utmärkt med vispad grädde och hjortronsylt.

 

 

 

Kort fakta om Trägårdh

Trägårdh Advokatbyrå har kontor i Malmö och i Lund. Advokatbyråns huvudsakliga kompetensområden är företagsrekonstruktioner och konkurser, fastigheter, bolagsrätt, arbetsrätt och tvistelösning.